Saturday, 18 February 2012

Info: Gambar Facebook Yang Dipadam 3 Tahun Lalu Masih Dalam Simpanan [Photo]


Kajian Arstechnica.com menunjukkan bahawa gambar yang telah didelete 3 tahun dahulu masih dalam simpanan pihak facebook. Syarikat Facebook menegaskan bahawa setiap apa yang dimuat naik oleh pengguna sama ada gambar, dokumen, dan lain-lain ke laman hak milik anda, tetapi sekiranya anda sudah tidak mahu dan mahu memadam atau delete, fail tersebut akan masuk ke dalam fail simpanan syarikat kali. Syarikat itu menegaskan bahawa proses pemadaman data akaun mengambil masa satu bulan tetapi beberapa data dan makluman boleh kekal dalam simpanan dalam masa 90hari.

Berdasarkan penyelidikan ArsTechnica.com pada 2009, sesiapa yang telah memadam gambar yang dikehendaki, fail tersebut masih exist dalam simpanan sekiranya sesorang individu mempunyai direct link ke fail .jpg tersebut. Fail tersebut boleh diakses padam bila-bila masa tanpa batasan. Apabila ditanya kepada syarikat Facebook tentang masalah ini, mereka memberitahu sedang bekerja sama dengan rangkaian penyampaian kandungan (CDN) dalam mengurangkan masa bagi mem-backup semua fail yang ada.

Tetapi apabila kami membuat susulan terhadap masalah ini setahun kemudian, kami mendapati bahawa gambar tersebut masih terdapat dalam pautan langsung(direct link). Baerdasarkan cerita seorang pengguna Facebook, beliau telah mengambil gambar anaknya dalam keadaan telanjang merangkak pada tahun 2008, namun ArsTechnica memberitahu bahawa fail itu masih lagi terdapat dalam simpanan jika dilayari secara pautan langsung pada tahun 2009 dan 2010. Setelah mendapat susulan lanjut, syarikat Facebook tampil dan membuat kenyataan bahawa mereka telah memadam gambar pengguna tersebut daripada rangkaian penyampaian kandungan (CDN).

P/S: jangan kita meng-upload gambar yang menjatuhkan maruah kita dan membahayakan diri sendiri di masa hadapan. Berubahlah sebelum masa depan merubah anda.Sumber:here

Reaksi:

0 fakta baru:

Post a Comment