Wednesday, 15 February 2012

Info: Kenapa HARAM Luah Perasaan Di Wall Facebook? [7 Photo+Video]

Hari ini admin mahu kongsi sedikit informasi tentang wall di fesbuk. Perkongsian admin bukan bererti admin terlalu racist,mengaibkan sesiapa atau sebagainya. Tetapi untuk saling ingat-mengingati sesama islam.

Kita selalu nampak kebanyakan kawan kita atau kita sendiri sering meng-update status. Kadang-kadang status yang di-update agak menggelikan. Seperti contoh di bawah:


Jom kita lihat apa kata Ustaz Azhar Idrus. Kenapa dikatakan haram? 


Zoom in Please:Kita mungkin tidak sedar apa yang telah kita lakukan ketika meng-update status. Ketika meluahkan perasaan, selalunya kita dalam keadaan tidak sedar sama ada membuka aib sendiri atau aib orang lain.


Keterangan:

Kita mungkin tidak jelas lagi terhadap haram daripada konteks Ustaz Azhar Idrus. Mari zoom in lagi.


Pembaca sekalian,tahukah kita apa maksud --> WALL <--- ?

-> Wall daripda google translate bermaksud "DINDING"


Kenapa dinamakan WALL?

-> Admin pun tak tahu sebab dia. Cuba tanya Facebook?


Siapa yang mewujudkan Facebook?

-> Mark Zunkerberg, seorang yang berbangsa Yahudi.


Siapa DINDING itu dan apa kaitan dengan Yahudi?

-> Dinding tersebut terdapat di Western Wall,Jerussalam. Mengikut kepercayaan yahudi,dinding itu telah wujud pada zaman Salamon (dikenali sebagai Nabi Sulaiman). Dinding itu pada asalnya merupakan tempat perkumpulan. Namun tempat tersebut telah dirobohkan oleh tentera Rom pada abad ke 70 awal Masihi. Semua dinding telah dirobohkan,namun yang tinggal hanya dinding tersebut yang dipanggil "Gate of Tears". Mengikut kepercayaan mereka lagi, di dinding itulah mereka meluahkan segala peraasan mereka kepada Tuhan mereka. Mereka boleh berkomunikasi dengan dinding tersebut dengan bercakap ataupun sekadar menulis surat dan selitkan di celahan dinding tersebut. Dinding tersebut dikenali sebagai "Tembok Tangisan" kerana tempat luahan kasih sayang dan tangisan sejak berabad lamanya.Kalau anda nak baca panjang lebar sejarahnya, boleh bace di sumber no.2 di bawah.


Western WallMungkin ada antara kita mahu melihat bagaimana keadaan mereka disana (Western Wall) ?
P/S: Kita sudah teliti, kita sudah lihat. Jadi, marilah kita ubah diri kita kepada menjadikan wall sebagai tempat perkongsian ilmu dan medan dakwah seperti yang admin lakukan sekarang ini. Kita diajar supaya jangan menyerupai sesuatu kaum. Yang baik datang daripada Allah S.W.T dang buruk daripada saya sendiri. Selamat beramal. Sila tekan share untuk sebar-sebarkan kepada kawan-kawan yang lain.
Sumber: no1 no2WTF: Mariko Sakaguchi, Gambar Mandi Sesuka Hati [22 Photos]Sumber:here

WTF: Pakaian Pelik Artis Di Grammy Awards [8 Photos]

Sumber:here


Cool: Jom Lihat Cara Jadi Zombie [7 Photos]LOL: Lady Gaga Cipta "Permainan Kanak-kanak" ? [3 Photos]

Admin agak tertarik dengan  permainan lady gaga sebab nampak unik. Tapi tak tahu pula adakah di diedit atau betul. Jom zoom in.


Ajaib: Kucing Ada "Kemaluan Bermuka" [Photo]

Admin nampak sesuatu yang ajaib di kemaluan kucing ini. Mengikut kata sumber, kucing ini merupakan kucing siam yang agak rare. Sesiapa lebih tahu boleh memperbetulkannya. Zoom in.