Monday, 20 February 2012

Info: Kenapa Ada Enam Bucu Bintang Di Bendara Israel?Pernahkah kita bertanya pada apakah sebab israel membuat bendera sebegitu rupa dengan bintang yang mempunyai enam bucu? Mungkin sesetengah pihak menganggap bahawa itu adalah bintang biasa, tetapi setiap benda yang dilakukan oleh individu yang berpengetahuan tinggi mempunyai maksud tersirat dalam mereka sesuatu perkara. Informasi ini admin perolehi ketika blogwalking dan admin rasa perkara ini perlu kita kongsikan bersama.


Israel terkenal sebagai negara kontroversi baru yang wujud di dalam peta dunia. Mereka memperolehi tanah dengan menjajah negara palestin. Setelah memperolehi sebilangan tanah, orang Yahudi membuka negara yang dikenali sebagai "ISRAEL". Mereka membuat satu bendera yang amat simple tapi membawa maksud yang tersirat.


Kisah Benar
Berdasarkan kisah benar seorang ustaz, beliau diberi peluang untuk berkunjung ke negara Palestin. Beliau singgah ke Masjid Al-Aqsa untuk menunaikan solat jumaat. Ketika khutbah yang diberikan oleh Syeikh Yusuf Abu Sunainah, imam tersebut ada menegaskan supaya anak-anak muda Palestin merujuk semula semua sejarah kerana Israel sudah mula mahu menukar sejarah dengan mengatakan bahawa tanah Palestin merupakan tanah kedudukan asal mereka.


Hasil seni bina di Masjid Al-Aqsa telah berkurun lama, terutama mimbar di masjid tersebut berusia dalam lingkungan 1000 Tahun. Salahuddin Al-Ayubi yang terkenal sebagai panglima perang yang handal, beliau telah mengalahkan tentera salib dan merampas kembali tanah di Jerussalam. Beliau telah membawa dua mimbar ke Halab (Aleppo) Syria, makam Saidina Khalid Al-Walid. Saidina Khalid Al-Walid, merupakan sahabat yang telah membuka Kota Jerussalam. Setelah enam ratus tahun kemudian, Kota Jerussalam berada di tangan tentera salib kembali. Pada tahun 1187, ia berada di dalam tangan tentera islam kembali.

Mimbar tesebut diletakkan di Masjid Al-Aqsa dan satu lagi di Masjid Al-Khalil. Jika kita renung bintang di bendera israel, ia mempunyai ciri serupa dengan lambang pada mimbar di Masjid Al-Aqsa. Kenapa sebegitu rupa? Apa maksud persamaan antara seni bina di Masjid Al-Aqsa dengan bendera Israel?

Berdasarkan penjaga masjid Al-Aqsa, Sebenarnya, bintang enam bucu ini merupakan lambang asal orang arab Kan'an.Mengikut sumber, lambang ini telah wujud sekian lama. Orang Arab Kan'an merupakan penduduk asal negara itu sejak sebelum kedatangan orang israel. Orang israel memakai lambang tersebut untuk mengaku bahawa mereka merupakan penduduk asal negara itu. Mereka mengarang buku-buku untuk mengatakan bahawa mereka adalah penduduk asal dan bukan orang Arab Kan'an. Oleh sebab itu, Syed Yusuf Abu Sunainah menegaskan bahawa anak-anak muda kembali kepada sejarah awal Palestin. Sejarahlah yang telah mengajarkan kita tentang jati diri seseorang mahupun sesebuah negara.

Kata-kata hikmah:
"Jika mahu membunuh tanaman, racunlah akarnya. Jika mahu membunuh bangsa, racunlah sejarahnya."


P/S: Marilah kita sama-sama menjaga bangsa dan negara kita supaya tidak dihanyutkan lagi oleh pihak tidak bertanggungjawab.


Sumber:here

Reaksi:

0 fakta baru:

Post a Comment